Français Néerlandais English Deutch

Test uw cholesterol

U bent?

famille

De met cholesterol gepaarde risico’s nemen met de leeftijd toe.

Op dezelfde leeftijd hebben de vrouwen doorgaans een lager gehalte dan mannen.

Na de menopauze heeft het cholesterolgehalte van vrouwen de neiging toe te nemen.

Beoefent u een sportactiviteit?

activité sportive

Regelmatig sporten is onmisbaar om in goede gezondheid te blijven.

Door te sporten worden uw slagaders versterkt en uw hartspieren ontwikkeld opdat uw hart sterker wordt; dankzij het sporten kan uw teveel aan vet dat in het organisme aanwezig is eveneens geëlimineerd worden.

2 tot 3 sessies van een uur per week zouden ideaal zijn.

Als u niet de gelegenheid hebt om te sporten, probeer tenminste 30 min per dag te stappen.

Wat is de aard van uw beroep?

travail

In het algemeen vergen de beroepen van het type bureauwerk minder inspanningen dan handarbeid. Het is echter belangrijk een fysische activiteit te behouden om in vorm te blijven en cardiovasculaire ziektes te voorkomen.

Wat is uw BMI (Body Mass Index, index voor de lichaamsmassa)?

balance

De BMI is een indicator die toelaat de risico’s te evalueren van ziektes die verbonden zijn met een onder-of overgewicht.

Classificatie BMI Index Risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen
Ondergewicht Minder dan 18.5 Toenemend
Normaal gewicht Tussen 18.5 en 25 In mindere mate
Overgewicht of pre-obesitas Tussen 25 en 30 Toenemend
Gematigde zwaarlijvigheid Tussen 30 en 40 Hoog
Ernstige zwaarlijvigheid Meer dan 40 Zeer hoog

Met welke frequentie eet u voedingswaren die rijk zijn aan verzadigde vetten (gefrituurde voeding, vleeswaren, patisserie, boter, rood vlees...) ?

frites

Door veel verzadigde vetten te verbruiken, neemt de cholesterol in het bloed toe. Deze cholesteroltoename is één van de risicofactoren van coronaire aandoeningen.

De totale energieopname zou niet meer dan 10 % verzadigd vet mogen bevatten.

Verzadigd vet is aanwezig in boter, kaas, vlees, op basis van vlees gemaakte producten (worsten, hamburgers), volle melk & yoghurt, evenals in plantaardige voedingsbronnen zoals kokosnoot en palmolie.

Er wordt aanbevolen het verbruik van deze producten te vermijden of te beperken.

Met welke frequentie eet u fruit en groenten?

fruits et légumes

Fruit en groenten bevatten geen of weinig cholesterol, ze dienen dus geprivilegieerd te worden om een goede voeding te garanderen.

Er wordt aanbevolen tenminste 5 porties fruit en groenten per dag te eten.

Drinkt u alcohol?

alcool

Bij een te hoog verbruik verhogen de alcoholische dranken het triglyceridengehalte en neemt het risico van cardiovasculaire complicaties, pancreascomplicaties, enz. toe.

Rookt u?

tabac

Nicotineverslaving is een van de belangrijkste risicofactoren van cardiovasculaire ziektes.

Myocardinfarct, arteriële hypertensie, artritis in de onderste ledematen, vasculaire accidenten, impotentie en trombose worden verergerd bij rokers.

Nicotineverslaving bevordert de vorming van arteriële plakken die zich vastzetten op de slagaders en ze op die manier gedeeltelijk of soms volledig verstoppen.

Lijdt u aan hypertensie?

hypertension

Hypertensie op zich is geen ziekte, maar kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Hypertensie leidt tot een verandering van de slagaders: de wanden van de dikke slagaders worden steeds stijver en verliezen op die manier hun soepelheid en de kleine slagaders worden dikker, hetgeen hun uitzettingsvermogen beperkt om zich aan te passen aan de behoeftes.

Als de hypertensie niet vastgesteld, noch behandeld wordt, veroorzaakt dit afwijkingen die tot een slechte irrigatie van het hart, de hersenen of de nieren kunnen leiden.

Personen die aan hypertensie lijden hebben dus meer de neiging om het slachtoffer te worden van een hartinsufficiëntie, infarct en cerebraal vasculair accident.

Hypertensie kan eveneens de oorzaak zijn van letsels aan het netvlies, aangezien de bloedvaten verzwakt zijn. In sommige extreme gevallen kan dit leiden tot een volledig gezichtsverlies.

Is een lid van uw naaste familie (vader, moeder, broer, zus) reeds het slachtoffer geweest van een cardiovasculaire ziekte?

maladie cardiovasculaire

Probeer te achterhalen of er in uw familie reeds problemen zijn geweest met cardiovasculaire ziektes.

Mocht dit het geval zijn, geef deze informatie dan onmiddellijk door aan uw arts. Indien uw familiale antecedenten van cardiovasculaire ziektes en van hoge cholesterolgehalten hebt, is het aanbevolen een gezonde voeding aan te nemen, evenals stipte controles uit te voeren bij uw huisarts.